30 Haziran 2010 Çarşamba

Roma

Heybetli meydanları, daracık sokakları, hayranlık uyandıran çeşmeleriyle muazzam bir şehir yükseliyor.Gezimizin son rotası olan Roma kentine ulaşıyoruz ve ilk olarak Vatikan'dan başlıyoruz.Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın yönettiği dünyanın en küçük devleti olan Vatikan'a girişte vize gerekmeden güvenlik kontrolünden geçip San Pietro Bazilkası'na geçiyoruz. Dünyanın en büyük kilisesi olma özelliğinin yanında bence en güzel kilisesi olma özelliğide taşıyor. İçeri girdiğiniz andan itibaren nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz.



San Pietro Meydanından Vatikan müzesine doğru yürümeniz gerekiyor.Özellikle kiliselere girerken giyim kuşama dikkat etmek şart çünkü girişteki güvenlik sizi askılı tshirt'ünüzle almıyor bu yüzden hazırlıklı gitmekte fayda var.Ayrıca sabah erken saatlerde giderseniz sırada çok beklemezseniz yoksa kuyrukta saatlerce vaktinizi boş yere harcamış olursunuz.Giriş ücreti 15 euro civarında fakat öğrenciyseniz bunu belirtmeniz dahilinde indirimli girişten yararlanabilirsiniz. Ek ücretle isterseniz kulaklık alıp rehber anlatımında dinleyerek gezebilirsiniz.






Roma caddelerine doğru ilerliyoruz Victor Emmanuel II Meydanı'ndan başlıyoruz. İtalyan birliğinin mimarı Vittorio Emanuele'e adanmış devasa anıt (namı değer çirkin anıt) göz kamaştırıcı beyazlığıyla karşımızda yükseliyor.Geçmişte, çevresindeki yapılarla mimari uyumsuzluk içinde olması ve görüntüsü açısından düğün pastasına benzetilmesi epeyce eleştiri konusu almış ve çirkin anıt olarak anılmış.Meydanın hemen yanında Palazzo Venezzia yer alıyor.



Roma'nın ana güzargahı olan Via del Corso'ya açılan sokakların her biri şık butikler,kafeler ile süslenmiş. Via del Corso'dan Piazza del Popolo yönünde giderken sağımda Trevi aşk çeşmesi ve İspanyol merdivenleri, solumda ise Pantheon ve Navona Meydanı kalıyor.

       


Via Corso'dan sağa sapınca Trevi aşk çeşmesine varıyoruz.Burası Roma'yı ziyaret eden Türklerin en çok sevdikleri mekan ki bizden başka hiçbir millet burayı aşk çeşmesi olarak adlandırmıyor.İnanışa göre Roma'ya tekrar gelmek isteyenler sağ eliyle sol omzunun üstünden çeşmeye para atıyor yani bizim bildiğimiz gibi aşk dilemek için atmıyoruz.

         

Trevi çeşmesinin sağından geçip beş dakikalık bir yürüyüşün ardından soluğu İspanyol merdiveninde alıyoruz. Roma'nın asıl ruhunu burada yaşıyoruz.En kalabalık en hareketli en güzel meydanlardan birisi.Mevsim itibariylede pembe açelyalarla donanmış merdivenler tam anlamıyla görsel bir şölen yaşatıyor.



            

İspanyol merdivenlerinde oturan gençler birkaç adım ötedeki dükkanlarda sandviç yaptırabilirsiniz ama kesinlikle buralardan dondurma almayın zira 15 euro ödemek zorunda kalabilirsiniz ki veren arkadaşım var ordan biliyorum:)
Bir diğer güzel meydan da Pantheon'un bulunduğu yer.Eski Roma'nın en iyi korunmuş anıtı olan Pantheon'nun geçmiş m.ö'ne kadar uzanıyor. 7.yy'da kiliseye dönüştürülen bu tanrılar tapınağının olağanüstü bir ambiyansı var.



Geçmişte Protestanlık kentte yayılınca, dönemin papası buna tepki olarak iki dahi mimarı Katolikliği yücelten eserler yapması için yetkilendirmiş. Piazza Navona'ya adım atar atmaz Bernini'nin Fontana Quattro Fiumi çeşmesi zarif mimarisiyle kendisini seyredenleri büyülüyor.
Bir sonraki durağımız ise dünyanın yedi harikasından biri olan Roma'nın simgelerinden Colosseum.Roma imparatorluğu döneminde köleler,mahkumlar tarafından inşa edilen Colosseum'un geçmişi m.s 70'li yıllara dayanmakta.İmparatorluğun çöküşüyle Colosseum da gözden düşmeye başlamış.


  






Kısa notlar

Nasıl gidilir?

Şehir içinde ulaşım çok rahat.Metro kullanılmasına çok gerek olan bir şehir değil gerektiğinde otobüs kullanılabilir.Günlük bilet ya da üç günlük biletlerle kolaylıkla ve ucuz şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz ki Roma da her yeri yürüyerek gezmelisiniz.

Ne yenir ne içilir?

Her ne kadar pizzanın şehri Milano olsada Roma'da da bol bol pizza yiyebilirsiniz. Dilim pizzalar daha ucuz olacaktır ama şarap eşliğinde bir akşam yemeği yemek isterseniz navona meydanındaki restaurantlarda yemenizi tavsiye ederim.Steak haricinde ki bütün etler domuz eti olacaktır eğer tercih etmiyorsanız et olan bir yemek söylediğinizde mutlaka sormalısınız.

Nerde kalınır?

Roma daki otellerin yıldızına bakarak değerlendirmeyin çünkü kalitesi normalden çok daha düşük olacaktır. Eğer maddi yönden bir sıkıntı yoksa merkezde ki otellerde kalabilirsiniz yoksa hostelleri tercih edebilirsiniz.Termini, Monti civarı merkeze biraz daha uzak fakat ucuzdur.Ulaşım zaten her yerden rahat olduğu için büyük bir sorun oluşturmaz. Spagna civarındaki hosteller ve oteller biraz daha pahalı ama tam merkez de kalır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder